Energioptimering af hjem og bolig

Energioptimering er et vidt begreb, men noget alle burde gøre i deres eget hjem.

Start din energioptimering ved at slukke lyset

Derudover er der en lang række tiltag, som giver dig optimal energioptimering af hjem og bolig, samt optimerer forbruget og derved besparelsen af energi – og det er selvfølgelig der vi kommer ind i billedet.

En af de største og mest velkendte energiløsninger er LED-belysning, pga. deres meget lave elforbrug. Fordelen ved LED er, at man kan genskabe den samme form for hyggelige belysning som man havde med de gamle glødepærer – men som kun forbruger en tiendedel af samme strøm! 
I nedenstående tabel er der nogle gode råd til energioptimering:

  1. Brug LED-lyskilder eller energi-spare pærer - Spar mellem 70-90% i strømforbrug!
  2. Bevægelsesfølere og motion sensors, især udendørs - Så tændes lyset kun når der er behov for det
  3. Brug intelligente komponenter og installationer - Eksempelvis Zensehome
  4. Hjarsø El-teknik kan lave en lysberegning for dig - Du får den bedste løsning, og ingen spildte penge til ekstra belysning
  5. Sluk altid lyset efter dig, og sluk for el-apparater som ikke er i brug - Gammelt råd, men det virker!

Husk håndværkerfradraget som du kan læse mere om her. 

Skriv til os

Hvad er energioptimering?

Energioptimering kan på mange måder gavne dit hjem eller virksomhed, ved markant at reducere brugen af strøm og elektricitet du behøver. Dette kan gøres på mange måder. Dette kan for eksempel ske gennem installationen af termoruder. Disse sikrer, at der ikke strømmer kold luft ind i dit hjem udefra, og dermed reduceres nødvendigheden for brug af varme. Ligeledes sørger denne type af vindue for, at varmen ikke forsvinder fra dit hjem, hvilket igen reducerer behovet for varme.

En anden installation der vil kunne reducere omkostningerne på din næste el- og varme regning, er en varme pumpe. Disse kan trække energi ud af luften, og sprede denne termovarme i din bolig. Dermed fjernes behovet for brug af radiatorer eller forskellige former for fyr i dit hjem.

Ligeledes kan bevægelsessensorer, lys med timing eller andre smart-installationer sparer dig en del penge. Da de disse fuldstændig fjerner strømbrug i områder af din bolig eller arbejdsplads du ikke befinder dig. Glemmer du derfor at slukke lyset når du forlader et lokale, vil disse installationer selv sørge for at slukke strømmen, så du ikke skal betale for forglemmelser.

Dette er kun et uddrag af de forskellige energioptimeringer og spare løsninger du i dag har adgang til. Der findes mange forskellige typer af installationer, og chancen for at du kan finde en, eller flere, der passer til dine behov er relativt stor.

Energioptimering af hus

Grundlæggende er energioptimering, som nævnt tidligere, enhver form for tiltag eller installation der bliver implementeret i dit hus eller dine boliger. En energioptimering kan være et relativt enkelt og billigt tiltag at få, da der både kan være tilskud og andre former for økonomisk hjælp at finde, både hos staten og energiselskaber. Dette skyldes at der i Danmark er et stort ønske om at blive mere miljøvenlige. Yderligere kan en energioptimering være en stor økonomisk gevinst, da det reducere brugen af energi i dit hjem. Så jo hurtigere du får installeret en energioptimering, desto snarer vil du se din elregning reduceres. 

Som nævnt i det ovenstående afsnit, er en energioptimering af dit hus eller andre former for boliger, en investering for dig. En optimering vil nemlig ikke kun gavne miljø og klima, men vil ligeledes kunne skabe besparelser i dit energiforbrug. Dette skyldes at dit strømforbrug i hjemmet drastisk vil formindskes gennem tiden.

Vi har oplevet at mange danske boligejere kan have svært ved at danne et overblik over, hvilke energirenoveringer der er bedst for miljøet, og for tegnebogen. Og som med alle andre typer af investeringer, er det en god ide at lære mere om installationen, inden du vælger at få den implementeret. Hjarsø El-Teknik er din ven og sparringspartner når det kommer til energirådgivning, energioptimering og energistyring af dit hus. Vi er eksperter på området, og vi vil hellere end gerne hjælpe dig med at finde den rette energioptimering til dit hjem.

Eksempel på 3 komponenter du kan bruge i dit hjem:

Stikkontakt – indbygget ”el-måler”

Betjeningstryk – flot og enkel design, betjeningstrykket kan sættes op til følgende:

Lampeudtag – kontrol og komfort, udtaget kan sættes op til nedenstående:

Det grønne valg

I løbet af de sidste par år, har vi hos Hjarsø El-Teknik oplevet at flere og flere privatpersoner, såvel som virksomheder og arbejdspladser, får implementeret en eller flere energioptimeret installationer. Ifølge analyser foretaget af forskellige miljøinstitutioner i Danmark, er det blevet klart, at du som privatperson kan reducere dit forbrug af strøm og el med helt op til 50%, ved at få implementeret disse energioptimeringer.

Yderligere vil der være en fordel for miljøet, når du vælger at få foretaget en energioptimeret installation i hjemmet. Du vil på denne måde være med til at styre Danmark i en grønnere retning, der vil gavne både dig og klimaet. Og i en tid hvor vi hyppigt oplever konsekvenserne af klimaændringer, er du med til at tage ansvar for at sætte en stopper for dette.

Gør dit hjem intelligent

Med et intelligent hjem, kan du styre strømmen i dit hjem. 

Du skal blot have gennemgået dine el-installationer af en autoriseret el-installatør med henblik på energioptimering. Når du har fået gennemført det, vil du have mulighed for, at lyset kun bliver tændt når der er brug for det. På den måde kan du tilpasse dit forbrug til de tidspunkter af dagen, hvor du har behov for det. 

Du kan f.eks. sørge for, at lyset foran dit hus tænder vha. af en timer. Så er du sikret lys foran dit hus, når du kommer hjem efter arbejdet i løbet af vinteren, hvor de mørke timer er flere. Du kan også sørge for, at lyset tænder vha. af bevægelsessensor. Det kan både være brugbart til lys udenfor huset såvel som inde i huset. Det kunne for eksempelvis være en bevægelsessensor i et bryggers eller garage. 

Mulighederne er mange, det er nemlig også muligt at dæmpe belysningen eller helt at slukke alt lyset i huset på en gang, hvilket kan være en fordel i en travl hverdag. Du kan også programmere dine enheder til natbelysning, hvis du ønsker en dæmpet belysning i hjemmet i løbet af natten. 

Du kan desuden følge med i hvor meget strøm dine enkelte apparater bruger. På den måde kan du let finde de steder, hvor du bruger unødvendig energi og spare penge ved at optimere på disse områder. Hvis disse funktioner er noget som lyder interessant for dig, så er Zensehome noget du bør overveje.

Hvad er Zensehome?

Zensehome er en mere simpel løsning end andre intelligente systemer som eksempel (KNX eller IHC). Zensehome kan betjenes nemt via din smartphone, tablet, PC mm.
Installationen er hurtig og simpel, da du kan genbruge din nuværende el-installation, der gør investeringen rentabel.