El-tjek

Få et el-tjek af en autoriseret elektriker

Som boligejer: Sørg for lovligt el-tjek af dine installationer

Det er dit ansvar som potentiel hus- eller lejlighedsejer, at få et el-tjek og sikre alle el-installationer er lovlige og funktionsdygtige.

Det er derfor vigtigt, at få lavet et el-tjek inden man overtager en bolig, som man ikke kender installationerne på. Dette skyldes, at der kan være stor brandfare skjult i vægge, lofter mm.

Et el-tjek af Hjarsø El-teknik er din sikkerhed for grundig tjek af alle installationer på bopælen. Vi undersøger skjulte samlinger, åbne afbrydere, stikkontakter, lampeudtag mm, for at få et reelt indblik i, hvad det er for en installation vi har med at gøre. Til sidst bliver el-tavlen undersøgt og adskilt, så vi én gang for alle kan se om de komponenter, der er til for at beskytte mennesker og dyr er korrekt monteret, og der ingen skader er på det.

Udfyld gerne vores kontaktformular, hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp. Vi står altid klar til at hjælpe dig. 

Skriv til os

Få hjælp fra en Autoriseret Elektriker til dit el-tjek

Der sker hvert år utrolig mange ulykker og brande grundet ulovlige ”gør det selv” installationer. Det er især ældre boliger/lejligheder der er mest udsat.
Med Hjarsø El-teknik kan du trygt stole på at el-installationerne bliver grundigt tjekket igennem, og den rette lovpligtige dokumentation og kontrolmåling bliver overholdt i henhold til Sikkerhedsstyrelsens regler.

Vi kører i Køge Bugt, Vestegnen & Roskilde

Om du holder til i Greve, Solrød, Glostrup eller Roskilde, dækker vi dit område. Har du behov for et el-tjek så kontakt Hjarsø El-Teknik i dag – vi står altid parat til opgaven!

El-tjek: Din Sikkerhedsnet mod Elektriske Risici i Hjemmet

El-tjek er et relativt bredt udtryk, og afhængegigt af hvem du spørger, vil svaret variere. Det er også korrekt at betegnelsen kan være en smule svær at gennemskue. For et el-tjek er ikke én fast procedure, men kan afhænge af flere ting. For eksempel vil et el-tjek i en andelslejlighed eller en ejerlejlighed være anderledes i forhold til et el-tjek af et hus eller en villa. Formålet vil dog altid være det samme.

Et el-tjek bliver foretaget for at undersøge om der er ulovlige, eller skadet, installationer i hjemmet, og dermed sikre dit hjem mod elektriske brande og lignende. Udover en visuel gennemgang, vil stikprøver finde sted, for at teste installationer og afbrydere, og dermed vurdere om der skulle være skjulte skader. Det er altid en god ide, at få foretaget hyppige el-tjek, især i forbindelse med overtagelse af ny bolig. Hos Hjarsø El-Teknik har vi gennem årene foretaget el-tjek i alle typer boliger, og trods alle boliger er forskellige, ved vi altid hvad der skal kigges efter.

Hvad indebærer et el-tjek?

Visse ting går dog igen ligegyldigt hvad din bolig situation er. Herunder kan du se nogle af de ting der normalt vil blive undersøgt i forbindelse med et el-tjek:

  • Skjulte samlinger
  • Åbne afbrydere
  • Stikkontakter
  • Lampeudtage
  • Installationer af elektronik
  • Undersøgelse af el-tavle
  • Undersøgelse af tilsluttede hvidevarer
  • Undersøgelse af HPFI/HFI afbrydere

Dette er dog ikke alt der vil blive undersøgt. Især i huse ser vi andre typer af installationer, da området er større og der er mulighed for at få installeret flere, og mere avanceret, typer af elektronik. Hvis dette er dit tilfælde behøves du ikke fortvivles. Vi står altid klar med rådgivning omkring installationer eller andre spørgsmål du kunne have i forbindelse med et el-tjek.

El-tjek af afbrydere

Det kan være besværligt for privatpersoner at afgøre om der i deres bolig er et HFI eller Et HPFI relæ. Derfor kan det også være svært at vide hvad man skal være opmærksom på når det gælder vedligeholdelse af dette.

Grundlæggende er et HFI eller et HPFI relæ en afbryder der håndterer afbrydelse af fejlstrøm. Fejlstrøm opstår ofte når der sker en elektrisk fejl i et apparat eller en installation. Strømmen kan via disse løbe gennem en person, eller ledningerne, og forsage store skader. I værste fald kan dette lede til dødsfald eller elektriske brande. En afbryder lukker ned for strømmen inden der opstår skader og problemer.

Det er lovpligtigt at der i alle boliger findes en afbryder. Som nævnt tidligere sikrer en afbryder, at der ikke forekommer elektriske skader. Begge typer af afbrydere kan håndtere disse problemer, dog er der store forskelle.

HFI afbryderen er en ældre version HPFI'en. HPFI afbryderen har den ekstra fordel, at den kan identificere eventuelle fejl i et elektronisk apparat. Disse apparater kan være alt fra hårtørrer til computere. Yderligere har HPFI afbrydere en større modstandsdygtighed i forhold til transienter. Transienter er elektroniske strømimpulser der pludselig opstår. Disse kan for eksempel opstå under tordenvejr.

Begge typer af afbrydere er lovlige, men HPFI afbrydere er den almene type afbryder i hjem. HFI afbrydere ses ofte i ældre boliger.

Da afbrydere tjener som en essentiel sikkerhedsfunktion i hjemmet, er det vigtigt at få tjekket din afbryder mindst to gange årligt. Hos Hjarsø El-Teknik finder du dygtige elektrikere der kan hjælpe dig med at tjekke din afbryder. På denne måde kan du være sikker på at sikkerheden af dit hjem er up to date, og er i professionelle hænder, så du kan føle dig tryg.

Eltavle

Ofte stillede spørgsmål

El-arbejde på el-installationer kræver generelt en autorisation som el-installatør. Men der er en lang række af ting som man gerne må lave selv i sin egen installation. Reglerne for hvad man må selv er helt klare og udstedet af sikkerhedsstyrelsen. På sikkerhedsstyrelsens hjemmeside finder du regler og vejledninger omkring hvilke ting du selv må arbejde på i din boliginstallation. Overordnet set må man selv reparere og forny løse forlængerledninger f.eks. lave en forlængerledning med stikprop (hanstik), et stykke ledning og en stikdåse. Man må selv montere og udskifte lamper i boligen. Generelt er det den autoriserede el-installatør, eller dennes elektrikere, der skal arbejde på den faste installation i boligen. Dog er det tilladt selv at udskifte 230 volt afbrydere og stikkontakter uden jord (hvor der kun er 2 huller i stikkontakten) såfremt det er indendørs installationer. Ligeledes er det lovligt selv at udskifte stikkontakter med jord (hvor der er tre huller).


Dvs. der er tale om enkelte områder af den faste installation, hvor der ikke ændres væsentligt på den eksisterende el-installation. 
Arbejdet der skal udføres af en autoriseret installatør er f.eks. kraftinstallationer over 230V, alt arbejder i din gruppe / eltavle, montering af al ny installation i din bolig, samt alle udvendige stikkontakter og installationer.
Du kan læse meget mere om hvad du må og ikke må på sikkerhedsstyrelsen´s hjemmeside

El-installationer er en type af el-arbejde der ofte kræver at det udføres af en autoriseret fagmand, såsom en el-installatør. Dette gøres da el-installationer kan være farlige selv at arbejde med, og generelt kræver en længere og mere specialiseret uddannelse end en almen elektriker har. På denne måde sikre du, at installationerne bliver udført korrekt, og ikke er skadelige eller farlige

Stikkontakter er væsentlig del af enhver bolig i Danmark. Da disse oftest fungere som forbindelsen til strøm og elektriciteten i dit hjem, er det vigtigt at disse er lavet ordenligt og forsvarligt. Dertil er det derfor også visse regler der skal overholdes for at sikre, at de ikke er til fare for folk.

Det har i Danmark været et krav siden 1984, at dit hjem skal indeholde mindst én stikkontakt for hver fjerde kvadratmeter af indendørs gulv. Det vil sige at hvis du har en stue på 25 kvadratmeter, skal der være 6. Dette skyldes at der skal være en stikkontakt for hver påbegyndt fjerde meter. Hvis stikkontakterne sidder tæt sammen, tæller de dog kun for en.

Der gælder dog særlige regler for stikkontakter i køkkener og bad, da disse rum ofte vil opleve andre typer slid og brug. I køkkener skal stikkontakter opdeles i to lysgrupper. Dog tillader Sikkerhedsstyrelsen at der kan installeres op til to yderligere stikkontakter uden at de skal opdele i ekstra lysgrupper. Ved bad og andre vådrum er det et krav, at der mindst er én stikkontakt udover en shaverkontakt (Oplader kontakt til tandbørster og barbermaskiner). Dette er dog ikke et krav, hvis dit badeværelse er så småt, at der ikke kan installeres en stikkontakt mere end 120 cm fra din bruser.

Der findes flere regler og krav til placering af stikkontakter, og hvis du er interesseret kan du læse mere på sikkerhedsstyrelsen eller ved at kontakte os. Vi står altid klar til at rådgive og hjælpe hvis du har yderligere spørgsmål til installationer af stikkontakter. Ligeledes kan du kontakte os hvis du ønsker at få foretaget et tjek for at sikre funktionalitet og sikkerheden af dine eksisterende stikkontakter

En undersøgelse af tilsluttede hvidevarer kan være en vigtig del af at sikre, at din bygning er sikker og effektiv. Vi udfører grundig og sikker el-tjek til andelsbolig, lejlighed, huse og mere.

Et vigtigt aspekt af en sådan undersøgelse er et el-tjek, hvor en elektriker gennemgår alle de elektriske forbindelser i dine hvidevarer og andre elektriske apparater for at sikre, at de er korrekt tilsluttet og fungerer som de skal.

El-tjek ved undersøgelse af tilsluttede hvidevarer kan hjælpe med at identificere eventuelle problemer. Potentielle problemer kan eksempelvis være om de trækker for meget strøm, eller har en defekt, der kan forårsage problemer. Hvidevarer der foretages en el-undersøgelse af, kan eksempelvis være ovne, køleskabe, opvaskemaskiner og vaskemaskiner.

En el-undersøgelse kan være en god investering for at sikre, at de elektriske apparater fungerer sikkert og effektivt. Det kan i længden også reducere energiforbruget, og dermed også omkostningerne ved brug. Det kan også forlænge levetiden, hvilket medfører, at der går længere tid, før at du har behov for at investere i nyt. Udover dette, vil et el-tjek også være med til at forhindre potentielle farlige situationer, såsom kortslutninger og brande.

Prisen på el-tjek kan variere ud fra omfanget af opgaven, samt hvor mange installationer der skal gennemgås. I flere tilfælde vil der være forskelle på om der skal udføres el-tjek i andelsbolig, el-tjek i lejlighed, hus, eller andet. Forskelle kan eksempelvis være, om der er forskellige installerede el-installationer. Resultatet af undersøgelsen af de tilsluttede hvidevarer vil dog altid være det samme.

Du kan med fordel kontakte os, hvis du ønsker en el-undersøgelse af dine hvidevarer. Vi tilbyder konkurrencedygtige el-tjek priser, og en service i høj kvalitet. Lad os hjælpe dig med vedligeholdelsen af dine hvidevarer, og vær sikker på, at de holder mange år fremadrettet.

Prisen på el-tjek kan variere ud fra omfanget af opgaven, samt hvor mange installationer der skal gennemgås. I flere tilfælde vil der være forskelle på om der skal udføres el-tjek i andelsbolig, el-tjek i lejlighed, hus, eller andet. Forskelle kan eksempelvis være, om der er forskellige installerede el-installationer. Resultatet af undersøgelsen af de tilsluttede hvidevarer vil dog altid være det samme.

Du kan med fordel kontakte os, hvis du ønsker en el-undersøgelse af dine hvidevarer. Vi tilbyder konkurrencedygtige el-tjek priser, og en service i høj kvalitet. Lad os hjælpe dig med vedligeholdelsen af dine hvidevarer, og vær sikker på, at de holder mange år fremadrettet.

Rapporten indeholder resultater ud fra installationernes funktionsdygtighed, billeddokumentation og en vurdering af om de opfylder de lovmæssige krav, da installationerne blev udført eller ændret. Typisk er det kun den synlige og tilgængelige del af installationen, der bliver synet. Betalingen skal gennemføres i forbindelse med salget gennem administrator. Hvis foreningen har andre regler, vil du blive oplyst gennem administrator eller bestyrelse.

Hvis der findes fejl i el-tjekket, er det en pligt, at vi skal notere fejl og mangler ned i vurderingsrapporten. Vi foretager nemlig en vurdering, som skal benyttes af både sælger, køber og foreningen. Derfor har vi ikke mulighed for at se bort fra fejl og mangler, selvom man som sælger ikke anser dem for relevante.

Generelt falder prisen på el, og kunden begår typisk den fejl, at de ikke opdaterer deres el-aftale. Det er vigtigt, at man får opdateret ens el-aftale, så man ikke betaler prisen på den gamle aftale.

Du kan udfylde vores kontaktformular og så vil vi hos Hjarsø El-teknik, svare dig tilbage hurtigst muligt. Du er sikret at vi kommer med et effektivt og attraktivt tilbud dig.

Køb eller salg af bolig?

Står du midt i boligskiftet? Så kan et el-tjek være en rigtig god idé, både som køber og sælger. Du undgår pletter i tilstandsrapporten, og du kan med sikkerhed flytte ind i din nye bolig. Både når du står i skiftet fra lejlighed til hus eller omvendt, kan det være fordelagtigt at få tjekket el-installationerne. Især lejligheder af ældre dato, kan være problematiske, og derfor anbefaler vi at få et el-tjek, inden du flytter ind.

En rapport af et el-tjek er gyldig i et år, og det er derfor vigtigt, at du som sælger er opmærksom på, hvor gammel dit el-tjek er. Har din bolig været til salg i mere end et år, kan det være på tide med et nyt el-tjek. Kontakt os på tlf. 50 13 10 13, eller skriv til ch@hjarsoelteknik.dk, og hør mere!

Få et uforpligtende tilbud

Hos Hjarsø El-teknik er alle elektrikere uddannet og autoriseret. Derudover vedligeholder vi fast kurser og uddannelser, for at opretholde top kvalitet, så du som kunde, kan vide dig sikker i dit el-tjek. Årligt får vi opdateret vores L-AUS kursus, og med en fast 3 årlig rutine med TEKNIQ, fastholder vi vores godkendelse som autoriserede installatører.

Vi mener det er vigtigt, at vi som virksomhed bliver ved med at blive klogere og aldrig stopper med at udvikle vores viden og erfaring, sammen med kurser og uddannelse. Derudover opdaterer vi også vores udvidede førstehjælpskursus. Skulle katastrofen være ude, så ved vi hvordan man håndterer en krisesituation.